Рискът ви зависи от вида на хистеректомията, която имате “, обяснява д -р

  • by

Рискът ви зависи от вида на хистеректомията, която имате “, обяснява д -р

Защо е толкова трудно?

Лекуван в най -ранен стадий, ракът на яйчниците има висока преживяемост. Но жените и техните лекари често не разпознават симптомите, което води до пропускане. . .

От Melba Newsome 2 юни 2020 г.

6 често срещани въпроса за рак на яйчниците, отговори

Увеличава ли използването на талк на риска от рак на яйчниците? Означава ли хистеректомия, че не можете да получите болестта? Ето, често задавани въпроси.

От Джулия Калифано, 13 май 2020 г.

Рак на яйчниците: митове срещу факти

Най -добрият начин да победите рака на яйчниците е да знаете разликата между погрешните схващания и реалността. Ето 5 фалшиви предположения, развенчани.

От Salma Abdelnour Gilman 12 май 2020 г.

Ябълковият оцет помага, предотвратява или лекува рак на яйчниците?

Краткият отговор: вероятно не. Експертите смятат, че най -добрият подход е да се интегрира оцетът в план за здравословно хранене, вместо да се отслабва след това. . .

От Елизабет Милард, 11 май 2020 г.

Могат ли етеричните масла да са от полза за жени с рак на яйчниците?

При жените с рак на яйчниците ароматерапията и масажът с етерични масла като лавандула и иланг-иланг могат да насърчат чувството за благополучие и да сведат до минимум. . .

От Беки Ъпъм, 8 май 2020 г. “

Яйчниците, разположени от двете страни на матката, произвеждат яйцеклетки (яйцеклетки). Ракът на яйчниците може да изложи на риск плодовитостта. iStock

Ако имате рак на яйчниците, има голям шанс в един момент да изпитате усложнение – проблем или страничен ефект или от болестта, или от лечението. (1)

Тези усложнения могат да произтичат от това колко напреднал е вашият рак, терапията, която получавате, или други фактори.

Въпреки че никой не приветства неуспехите, проучване, публикувано в списание Cancer през август 2019 г., установи, че жените с рак на яйчниците биха приели по -висок риск от усложнения от операцията в замяна на значителни печалби в оцеляването. (2)

Добрата новина е, че вашите доставчици на здравни услуги могат да работят с вас, за да се справят с много от усложненията, които може да изпитате.

СВЪРЗАНИ: Рак на яйчниците: причини, рискови фактори и превенция

Усложнения от лечението

Съществуват редица различни видове лечение на рак на яйчниците, всеки със свои потенциални усложнения и странични ефекти.

Усложнения от хирургията

Операцията се счита за основна възможност за лечение на повечето жени с рак на яйчниците. Вашият лекар ще реши кой хирургичен метод е подходящ за Вас въз основа на стадия на рака и цялостното Ви здраве. (3)

Операцията за рак на яйчниците може да доведе до усложнения, като например: (4,5)

Инфекция Имате по -висок риск от развитие на инфекция след операция. Симптомите могат да включват повишена температура, втрисане, изпотяване, кашлица, треперене или подуване или зачервяване около разреза. Вагинално кървене След процедурата може да получите вагинално кървене, подобно на лек период, обикновено за няколко дни до няколко седмици. Кръвни съсиреци Може да сте изложени на риск от образуване на кръвен съсирек в таза или краката. За да предотвратите това, вашият медицински екип ще ви насърчи да станете и да се разхождате възможно най -скоро след операцията. Може също да ви бъдат поставени инжекции за разреждане на кръвта или да бъдете помолени да носите специални чорапи. Кървене в корема или таза Вероятно ще загубите малко кръв по време на операцията и има малък шанс след това да кървите вътрешно. Подуване на краката Ако вашият хирург премахне лимфните ви възли, може да получите натрупване на течност в краката или рядко в областта на гениталиите. Уведомете Вашия лекар, ако това се случи. Проблеми с пикочния мехур или червата Когато хирурзите оперират таза или коремната област, съществува риск от увреждане на пикочния мехур или червата. Колостомична торба или катетър По време на операция за отстраняване на рак на яйчника (техника за отстраняване на възможно най -голяма част от тумора), Вашият хирург може да отстрани част от дебелото черво или пикочния мехур. След това може да се наложи да носите колостомична торба за събиране на изпражненията или катетър за отстраняване на урината. Тези поправки обикновено са временни. (3) Безплодие Ако имате операция за отстраняване на двата яйчника, няма да можете да забременеете. Вашият лекар може да Ви каже за възможни начини за запазване на фертилитета или други възможности. Ранна менопауза Отстраняването на яйчниците по време на операция води до менопауза, ако все още не сте я преживели.

СВЪРЗАНИ: Рак на яйчниците: Разбиране на генетичното тестване

Усложнения от химиотерапията

Химиотерапията, която използва лекарства за убиване на раковите клетки в тялото ви, е често срещано лечение за рак на яйчниците.

Страничните ефекти включват гадене, повръщане, загуба на апетит, косопад, рани в устата, обриви и умора.

Химиотерапията може също да доведе до краткосрочни или дългосрочни усложнения, като:

Анемия Това състояние се характеризира с нисък брой червени кръвни клетки и може да причини умора и отпадналост. Левкопения В резултат на нисък брой на белите кръвни клетки, това усложнение може да повиши риска от инфекция. Тромбоцитопения Ниският брой на тромбоцитите, който води до това състояние, може да доведе до лесно натъртване или кървене. Увреждане на бъбреците Химиопрепаратът цисплатин може да повлияе на бъбреците. Вашият лекар ще Ви даде много интравенозни течности, за да противодейства. Невропатия Цисплатин, таксол (паклитаксел) и таксотер (доцетаксел) могат да доведат до увреждане на нервите, което може да предизвика изтръпване, изтръпване или болка в ръцете и краката. Загуба на слуха Цисплатин може да увреди нервите на ухото, което може да повлияе на слуха. Ранна менопауза Може да настъпите менопауза по -рано, отколкото бихте имали без химиотерапия. Безплодие Някои жени не могат да забременеят след химиотерапия. Увреждане на костния мозък Този страничен ефект е рядък, но може да се случи. Ако увреждането е трайно, това може да доведе до рак на костния мозък, като миелодиспластичен синдром или остра миелоидна левкемия. Проблеми с пикочния мехур Лекарството ифосфамид може да предизвика дразнене и кървене в лигавицата на пикочния мехур. (6)

СВЪРЗАНИ: Как да управляваме страничните ефекти на химиотерапията

Усложнения от лъчева терапия

Радиацията използва лъчи с висока енергия, за да убие раковите клетки. Обикновено не се използва за рак на яйчниците, но може да помогне за лечение на области, където ракът се е разпространил.

Страничните ефекти обикновено са временни и се подобряват след спиране на лечението. Те могат да включват кожни промени, умора, гадене, повръщане, диария или вагинално дразнене (ако се лекува таза). (7)

Радиацията, насочена към тазовата област, също може да доведе до безплодие. (5)

СВЪРЗАНИ: Лечението на рак ви кара да се чувствате болни? Упражнението може да помогне

Усложнения от целевата терапия

Някои жени с рак на яйчниците се възползват от целенасочена терапия, лечение, което се основава на специфични цели върху раковите клетки.

Терапията може да причини странични ефекти като гадене, диария, повръщане, замаяност, умора, загуба на апетит, наддаване на тегло, промени във вкуса, объркване или болка, засягаща мускулите, ставите или корема.

Анемия, сърдечни проблеми и абнормни чернодробни тестове са някои възможни усложнения, свързани с целевите лекарства. Рядко някои от тези лекарства могат да доведат до рак на кръвта, като миелодиспластичен синдром или остра миелоидна левкемия. (8)

СВЪРЗАНИ: Трябва ли да използвате медицинска марихуана, известен още като медицински канабис, ако имате рак?

Чести усложнения от рак на яйчниците

Усложненията от рак на яйчниците могат да възникнат, когато ракът се разпространи в други части на тялото.

Често е трудно да се знае кои проблеми са причинени от лечението и кои се дължат на напреднал рак.

Някои често срещани усложнения при напреднал рак на яйчниците включват:

Умора или слабост В едно проучване 75 % от жените съобщават за този симптом. (9) Гадене, повръщане или запек Това са чести стомашно -чревни странични ефекти. Оток Излишното натрупване на течности в телесните потенциалекс капсули тъкани може да причини подуване на краката или тазовата област. Анемия Ниският брой на кръвните клетки може да бъде причинен от самия рак. Асцит Това са колекции от течности в коремната кухина, които са причинени от рак. Симптомите на асцит могат да включват подуване, подуване на корема, задух, лошо храносмилане, загуба на апетит или влошена умора. Обструкция на червата или пикочния мехур Големите тумори могат да блокират червата или пикочния мехур. Това може да доведе до болка и дискомфорт и може да изисква коригиращи процедури. Плеврален излив Плеврален излив е натрупване на течност между тънките мембрани, които облицоват белите дробове и вътрешността на гръдната кухина. Това може да причини затруднено дишане и други симптоми. Проблеми с храненето Ако не можете да се храните сами поради страничните ефекти на рака или сте недохранени, може да получите парентерално хранене, което включва получаване на вашите нужди интравенозно (чрез вена). (10,11)

СВЪРЗАНИ: Диета и рак: Какво трябва да знаете – и да ядете – за да се чувствате най -добре, докато се борите с рака

Как да се справим с усложненията от рак на яйчниците

Вашият доставчик на здравни услуги може да ви помогне да се справите с усложненията от лечението или от самия рак.

В допълнение към медицинските интервенции, акупунктурата, масажът, медитацията и други терапии на ума и тялото могат да помогнат. (12)

Освен това, палиативните грижи, подход на поддържащо лечение, който се фокусира върху овладяването на болката и подобряването на качеството на живот, също могат да бъдат от полза за жените, които са изправени пред усложнения.

Екип за палиативни грижи работи с вас, вашия лекар и вашето семейство, за да осигури емоционална и духовна подкрепа. Целта е да облекчите симптомите и да ви направи по -удобни. (13)

Редакционни източници и проверка на фактите

Усложнение: медицинска дефиниция. Кембриджски речник. Havrilesky LJ, et al. Предпочитания на пациентите за атрибути на първично хирургично отстраняване на натрупване срещу неоадювантна химиотерапия за лечение на ново диагностициран рак на яйчниците. Рак. Август 2019 г. Операция за рак на яйчниците. Американско общество за борба с рака. 11 април 2018 г. Рак на яйчниците: Проблеми след операция. Cancer Research UK. 1 февруари 2019 г. Странични ефекти от лечението на рак на яйчниците. Национална коалиция за рак на яйчниците (NOCC). Химиотерапия за рак на яйчниците. Американско общество за борба с рака. 11 април 2018 г. Лъчева терапия при рак на яйчниците. Американско общество за борба с рака. 11 април 2018. Целева терапия за рак на яйчниците. Американско общество за борба с рака. 3 април 2020 г. Herrinton LJ, et al. Усложнения в края на живота при рак на яйчниците. Вестник за управление на болката и симптомите. Септември 2007. Контрол на симптомите. Целеви рак на яйчниците. Май 2017. Лечение на симптомите на напреднал рак на яйчниците. Cancer Research UK. 13 февруари 2019 г. Алтернативни лечения на рак: 10 варианта за разглеждане. Клиника Майо. 17 януари 2020 г. Какво е палиативна грижа? Получете палиативни грижи. Покажи по -малко

Абонирайте се за нашия бюлетин за грижа за рака!

Най -новото в рака на яйчниците

Болка при рак на яйчниците: Какво е усещането, какво го причинява и как жените го управляват

Болката от рак на яйчниците може да бъде фина или обширна, но има стратегии за управление на болката, които могат да помогнат.

От Джесика Мигала 18 септември 2020 г.

Рак на яйчниците и бременност: Какво трябва да знаете

Важно е да знаете риска от рак на яйчниците при семейното планиране и как предишната диагноза може да повлияе на плодовитостта.

От Лиз Шерер, 27 август 2020 г.

Запознайте се с вашия екип за лечение на рак на яйчниците

Ефективното лечение на рак на яйчниците изисква съвместен подход. Научете за ключовите доставчици на здравни услуги, които трябва да са във вашия екип.

От Макс Лий Ондердонк 25 ​​юни 2020 г.

Йога за рак на яйчниците: пози, които са от полза за вашето здраве по време и след лечението

Независимо дали сте в средата на лечението на рак на яйчниците или се опитвате да си върнете силите, след като сте го завършили, рутинната йога може да е просто. . .

От Мерил Дейвидс Ландау, 16 юни 2020 г.

Истории за оцеляване от рак на яйчниците

Новите лечения за напреднал рак на яйчниците помагат на някои жени да се противопоставят на шансовете. Ето как една 78-годишна и нейните лекари поддържат надеждата за а. . .

От Melba Newsome 8 юни 2020 г.

При рак на яйчниците ранното откриване е ключово. Защо е толкова трудно?

Лекуван в най -ранен стадий, ракът на яйчниците има висока преживяемост. Но жените и техните лекари често не разпознават симптомите, което води до пропускане. . .

От Melba Newsome 2 юни 2020 г.

6 често срещани въпроса за рак на яйчниците, отговори

Увеличава ли използването на талк на риска от рак на яйчниците? Означава ли хистеректомия, че не можете да получите болестта? Ето, често задавани въпроси.

От Джулия Калифано, 13 май 2020 г.

Рак на яйчниците: митове срещу факти

Най -добрият начин да победите рака на яйчниците е да знаете разликата между погрешните схващания и реалността. Ето 5 фалшиви предположения, развенчани.

От Salma Abdelnour Gilman 12 май 2020 г.

Ябълковият оцет помага, предотвратява или лекува рак на яйчниците?

Краткият отговор: вероятно не. Експертите смятат, че най -добрият подход е да се интегрира оцетът в план за здравословно хранене, вместо да се отслабва след това. . .

От Елизабет Милард, 11 май 2020 г.

Могат ли етеричните масла да са от полза за жени с рак на яйчниците?

При жените с рак на яйчниците ароматерапията и масажът с етерични масла като лавандула и иланг-иланг могат да насърчат чувството за благополучие и да сведат до минимум. . .

От Беки Ъпъм, 8 май 2020 г. “

Ракът на яйчниците, яйцевидните органи, разположени от двете страни на матката, всъщност може да причини ранни симптоми. iStock

Ракът на яйчниците убива повече жени, отколкото всеки друг рак на женската репродуктивна система, според Американското дружество за борба с рака, но много жени знаят много малко за рисковите фактори и ранните предупредителни признаци на това потенциално сериозно заболяване.

За да отговори на някои често задавани въпроси относно рака на яйчниците, Everyday Health прегледа най -новото изследване и привлече експерт, който да сподели знанията си: Шанън Уестин, доктор по медицина, доцент по гинекологична онкология и репродуктивна медицина в Университета на Тексас, MD Андерсън Рак Център в Хюстън.

СВЪРЗАНИ: Говорещ рак на яйчниците: Речник на официални и неформални термини, използвани за описание на тестове за рак на яйчниците, лечение, пациенти и др.

Възможно ли е все още да се получи рак на яйчниците след хистеректомия?

Да, все още е възможно да се развие рак на яйчниците или близък рак, наречен първичен перитонеален рак. „Рискът ви зависи от вида на хистеректомията, която имате“, обяснява д -р Уестин.

Частична хистеректомия (която просто премахва матката) и пълна хистеректомия (която премахва матката и шийката на матката) оставят яйчниците непокътнати, което означава, че все още можете да развиете рак на яйчниците.

Пълна хистеректомия със салпингоофоректомия премахва шийката на матката, матката, двата яйчника и фалопиевите тръби. „Без яйчници рискът от развитие на рак на яйчниците се намалява драстично“, обяснява Уестин, но все още имате малък риск от развитие на вид рак, който изглежда и действа точно като рак на яйчниците. Наричан първичен перитонеален рак, той засяга клетките в перитонеума, покритие, което очертава коремните органи. Рискът от първичен перитонеален рак обаче е нисък – много по -нисък от риска през целия живот за рак на яйчниците, ако яйчниците останат непокътнати.

СВЪРЗАНИ: Усложнения от рак на яйчниците: Как се отразява на тялото ви в краткосрочен и дългосрочен план?

Талкът причинява ли рак на яйчниците?

Вероятно сте чували за съдебни дела между потребители и производители на прах, които твърдят, че талкът причинява рак на яйчниците, някои от които са уредени с големи изплащания. Но наистина ли трябва да се притеснявате?

Теорията зад потенциалната връзка е, че ако талкът се използва в гениталната област, праховите частици биха могли да пътуват през вагината, матката и фалопиевите тръби до яйчниците, където биха могли да причинят възпаление, което може да доведе до рак.