3) Също така следете за нов растеж или рана, която не заздравява

  • by

3) Също така следете за нов растеж или рана, която не заздравява

Дали куркуминът може да помогне за лечение на рак при хората, все още не е определено, но изследванията продължават.

Може ли куркумата да помогне за предотвратяване или лечение на диабет тип 2?

В комбинация с метформин, добавките от куркума могат да помогнат на хората с диабет тип 2 да стабилизират нивата на кръвната си захар. Ето как.

Чл

4. Куркуминът може да помогне за облекчаване на симптомите на остеоартрит

Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, куркуминът може да бъде безопасен и ефективен вариант за дългосрочно лечение за хора с остеоартрит (ОА). В минало проучване хората с остеоартрит, приемащи 1000 mg/ден Meriva, са имали значително подобрение в сковаността и физическата функция след осем месеца, докато контролната група не е видяла подобрения. Мерива е патентована обработка, състояща се от естествена куркуминоидна смес (75 % куркумин; 15 % деметоксикуркумин; и 10 % бисдеметоксикуркумин), фосфатидилхолин (химикал, открит в яйца, соя и други храни) и микрокристална целулоза (рафинирана дървесна каша) често използвани от фармацевтичната и хранителната промишленост). (12,13,14)

И проучване върху мишки, публикувано в изданието за артрит за юни 2016 г. Терапията установи, че 50 mg перорален куркумин на килограм (kg) телесно тегло значително забавя прогресията на ОА, докато локалното лечение с куркумин осигурява облекчаване на болката. (15) Това каза, че тези ползи ще се отнасят за хората, тепърва ще се разбере.

5. Куркуминът може да помогне за лечение или превенция на диабета

Според предишен преглед на проучванията, куркуминът може да помогне за лечение и профилактика на диабет, както и свързани заболявания като диабетна нефропатия (наричана още диабетна бъбречна болест), която засяга хора с диабет тип 1 и диабет тип 2. (16,17) Един недостатък: Много от проучванията са правени само при животни, а не при хора.

Например, едно проучване установи, че храненето с 80 mg тетрахидрокуркумин (едно от основните вещества на куркумин) на kg телесно тегло на плъхове с диабет тип 2 в продължение на 45 дни води до значително намаляване на кръвната захар, както и до увеличаване на плазмата инсулин. (18)

Проучване при затлъстели мишки с диабет тип 2, публикувано в изданието на Nutrition за юли 2019 г. Метаболизмът разкрива, че добавките с куркумин са помогнали за понижаване на нивата на кръвен инсулин след 16 седмици. (19)

Междувременно куркуминът може да помогне за предотвратяване на диабета чрез своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и да подобри много от факторите, които допринасят за диабета, включително инсулинова резистентност, висока кръвна захар и хиперлипидемия (медицински термин, който описва повишени нива на мазнини в кръвта ; един вид хиперлипидемия се характеризира с високи нива на LDL или „лош“ холестерол). (20,16) Все пак са необходими повече изследвания върху хора, за да се потвърди.

Избори на редактора за куркума

6 начина да използвате куркума, за да подобрите здравето си

Може ли куркумата да облекчи болката при улцерозен колит?

5 противовъзпалителни подправки за псориатичен артрит

10 билки и витамини, които са полезни за червата

6. Куркумата може да помогне за забавяне потенциалекс измама или обръщане на болестта на Алцхаймер

Куркумата може дори да предпази мозъка ви от често срещани дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Как? Чрез увеличаване на нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), протеин, открит в мозъка и гръбначния мозък, който играе ключова роля за поддържане на нервните клетки (неврони) здрави, както и за регулиране на комуникацията между нервните клетки, което е от решаващо значение за ученето и памет. (21) Тъй като често срещаните мозъчни нарушения като болестта на Алцхаймер са свързани с по -ниски нива на BDNF, куркумата (по -специално куркуминът) може да помогне за забавяне или обръщане на дегенерацията на мозъка. (22,23,24)

Въпреки това, голяма част от изследванията са направени при мишки. Изследователите отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се потвърди ефективността на куркумата при превенцията и лечението на често срещани мозъчни заболявания.

7. Куркумата може да играе роля в лечението на депресия

Подобно на болестта на Алцхаймер, депресията също е свързана с по -ниски нива на BDNF. Благодарение на способността на куркумата да повишава нивата на BDNF, подправката показва обещание като ефективен антидепресант. Всъщност едно проучване установи, че инжектирането на плъхове с 50, 100 или 200 mg/kg куркумин в продължение на 10 дни води до дозозависимо повишаване на BDNF, като по-високата доза от 200 mg/kg показва по-големи антидепресивни ефекти. (25)

Междувременно в проучване при хора, публикувано в изданието на Phytotherapy Research през април 2014 г., изследователите на случаен принцип са разпределили 60 пациенти с тежко депресивно разстройство в една от трите групи: една група е получавала дневно 20 mg флуоксетин (Prozac е често срещано търговско наименование) , друг е получил 1000 mg куркумин, а трети е получил комбинация от двете. До края на шест седмици трите групи забелязаха сравними подобрения, което накара изследователите да предположат, че куркуминът може да бъде безопасно и ефективно лечение за тежко депресивно разстройство. (26,27)

Все пак учените не разбират напълно ролята на куркума и куркумин за лечение на депресия и са необходими повече изследвания при хора, за да се потвърди, че това е безопасно и ефективно лечение. (28)

Загубата на коса е тревожна както за мъжете, така и за жените, както по козметични, така и по здравословни причини. Как точно и защо се случва косопадът може да варира от човек на човек. Едно условие, което може да доведе до загуба на коса по тялото и скалпа, е алопеция ареата. Въпреки че е свързано с аномалия на автоимунната система, специфичните механизми, които го причиняват, остават загадка.

Бързи факти за алопеция ареата

Алопеция ареата е състояние, което причинява загуба на коса на малки, дисковидни петна. Загубата на коса може да възникне навсякъде по тялото – тя може да включва косата на скалпа или косата на веждите, миглите или ръцете и краката.

Почти 4 милиона души в Съединените щати, или до 2 процента от населението, ще изпитат алопеция ареата в даден момент от живота си. Почти всеки може да получи алопеция ареата – мъже и жени от всякаква възраст и всякакъв етнически произход, въпреки че изглежда се случва с млади възрастни и деца повече от други възрастови групи. Около 20 % от засегнатите имат фамилна анамнеза за това, така че ако имате близки роднини със състоянието, сте изложени на по -голям риск да го получите.

В около 5 % от случаите косопадът е тежък, включващ едно от следните две състояния:

Alopecia universalis, която е пълната загуба на цялата коса по тялото Alopecia totalis, която е пълната загуба на цялата коса на скалпа

Няма реални симптоми освен косопада. Може да почувствате сърбеж в област, където предстои загуба на коса, а някои хора може да имат леки аномалии на ноктите, като например изключително малки вдлъбнатини.

7 неща, които трябва да избягвате, ако имате косопад

Възможни причини за алопеция ареата

Един от най -разочароващите аспекти на алопеция ареата е, че причината за нея остава загадка. Смята се, че алопеция ареата е автоимунно заболяване, което означава, че е причинено от анормална реакция в имунната ви система, която атакува здрави клетки в тялото – вашите космени клетки погрешно се възприемат като чужди нашественици. Имунната система разрушава космените фоликули, което води до загуба на коса. За съжаление, експертите не знаят какво предизвиква автоимунния отговор, който води до алопеция ареата.

Лечение на алопеция ареата

Загубата на коса поради алопеция ареата може да бъде временна – в много случаи косата в крайна сметка расте отново. Но състоянието може да продължи години, преди това да се случи, и след като започне повторното израстване, косата може първоначално да влезе с различен цвят или текстура от вашата оригинална коса. Също така по -късно може да изпитате още епизоди на косопад – друг разочароващ аспект на алопеция ареата.

Няма начин да се излекува алопеция ареата, но се предлагат лекарства, които да помогнат за поддържане на имунната система под контрол, възстановяване на косата и предотвратяване на косопада колкото е възможно повече. Възможностите за лечение на алопеция ареата включват:

Антралин. Това локално лекарство е изкуствен катран и работи за противодействие на неправилното запалване на имунната система и за подпомагане на растежа на косата. Рогаин (миноксидил). Това локално лекарство се втрива в кожата, където е настъпила загуба на коса, за да помогне на новата коса да расте. Кортикостероиди. Тези лекарства се опитват да предпазят имунната система от атакуване на космените фоликули, като по този начин предотвратяват възпалението и косопада. Вариантите за доставка са кортикостероидни инжекции в плешивите петна по кожата, локални кремове и хапчета.

Алопеция ареата може да бъде трудно да се справи емоционално, особено за деца. Някои лекарства могат да сведат до минимум неговите ефекти и да спомогнат за насърчаване на здравословния растеж на косата, но търпението и креативното оформяне на косата (когато се появи върху скалпа) също ще повишат вашата перспектива и ниво на увереност.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здраве на мъжете!

Най -новото в косопада

7 неща, които косата ви казва за вашето здраве

Косата ви може да уведоми вас и вашия лекар дали сте стресирани, имате хранителен дефицит, проблем с щитовидната жлеза или други здравословни проблеми. Тук са. . .

От Маделин Р. Ван, MPHA2 април 2019 г.

Какво представлява богата на тромбоцити плазмена терапия и може ли PRP да помогне за лечение на косопад?

Първоначално използван за лечение на стави, PRP набира сила през последните няколко години като иновативен начин за насърчаване на растежа на косата. Ето какво трябва. . .

От Мойра Лоулър, 27 март 2019 г.

Когато косопадът не е генетичен

За много хора генетиката причинява косопад, който настъпва с напредване на възрастта. Но други фактори, включително лекарства, стрес и хормонални колебания, също могат. . .

От Криша Маккой 26 декември 2017 г.

Как да изглеждаме добре въпреки косопада

Независимо дали става въпрос за удължаване на коса или евтина прическа, можете да превърнете проблема си с косопад в по -лош ден за лоша коса. Научете често срещаните грешки, които хората правят, когато. . .

От Маделин Р. Ван, MPH 30 октомври 2013 г.

Насърчаване на растежа на косата и предотвратяване на косопада

Най -добрият начин за предотвратяване на косопада е да направите всичко възможно, за да поддържате здрава коса и да стимулирате добрия растеж на косата. Научете за някои от нещата, които вие. . .

От Криша Маккой 9 февруари 2011 г.

Лечение на косопад: Tagamet

Tagamet традиционно се предписва за облекчаване на болки в киселини и стомашни язви – но също така може да управлява косопада. Как е възможно киселини в стомаха. . .

От Даяна Родригес, 8 февруари 2011 г.

Възможности за хирургия за смяна на коса

Операцията за подмяна на коса не е за всеки. Преди да започнете среща с хирурзи за подмяна на коса, научете повече за ролята на операцията при косопад. . .

От Маделин Р. Ван, MPH 8 февруари 2011 г.

Пропеция като лечение на косопад

Ако имате признаци на мъжка плешивост, лекарството финастерид (Propecia) може да помогне. Propecia действа, като инхибира производството на хормон, който води. . .

От Криша Маккой 8 февруари 2011 г.

Оралните контрацептиви като лечение на косопад

Оралните контрацептиви могат да причинят загуба на коса при някои жени. Но за други – особено тези, които имат андрогенетична алопеция – раждане. . .

От Даяна Родригес, 8 февруари 2011 г.

Лечение на косопад: Низорал

Кетоконазол (Nizoral) е локално противогъбично лечение, което може да се използва и за лечение на различни видове косопад. Въпреки че можете да получите този косопад. . .

От Даяна Родригес, 8 февруари 2011 г. Вижте всички

Ракът на кожата от всякакъв вид е доста лечим, ако бъде открит рано. Симптоми на рак на кожата

Ако петно ​​по кожата ви изглежда подозрително, има едно кардинално правило: Отидете на лекар, за да го проверите. Това е така, защото и трите най -често срещани рака на кожата – включително най -опасният, меланом – са 99 процента лечими, ако бъдат диагностицирани и отстранени рано, според Фондацията за рак на кожата (SCF). (1)

Ето защо редовният режим на самоконтрол, както и установяването на връзка с дерматолог, е важен за откриване на симптомите на рак на кожата и лечение на рак на кожата рано и ефективно.

SCF препоръчва да планирате среща веднъж годишно с дерматолог за проверка на кожата на цялото тяло за скрининг за рак на кожата. (2)

Ако сте в група с по -висок риск, като например имате анамнеза за атипични бенки, вашият дерматолог може да предложи да влизате по -често.

Преди назначаването си трябва да прегледате собственото си тяло, за да започнете разговор с Вашия лекар за всякакви кожни промени. Избягвайте лак за нокти и грим и дръжте косата си спусната, за да не скриете по невнимание всички подозрителни бенки.

Как да проверите себе си за рак на кожата

SCF препоръчва хората да провеждат кожни самоизпити най-малко веднъж месечно-или повече, ако имате рискови фактори като наследствен ген, предразполагащ към рак на кожата, или ако сте прекарали много време на слънце. (2)

Тази проверка, която трябва да се извърши в добре осветена стая с огледало с дължина до пода и ръчно огледало, не трябва да отнема много време, след като се овладеете.

Ще трябва да прегледате всеки сантиметър от кожата си, от скалпа ви (с помощта на сешоар за повдигане на косата, ако е необходимо) до дъното на краката и ноктите. Картата на тялото за самоизпит може да ви помогне да следите кое е нормално за вас и кое не. (2)

Колкото по-често правите тези самоизпити, толкова по-добре ще бъдете запознати с всяка луничка, бенка, рана, бучка и петно ​​по тялото си и толкова по-добре ще разпознавате потенциални проблеми под формата на нови белези или промени в размера, формата или цвета на съществуващите петна.

Като цяло, това е най -важното за това, което трябва да търсите, според Американската академия по дерматология (AAD): бенка или кожна лезия, която се променя по размер, форма или цвят, както и петна, които сърбят или кървят. (3) Също така следете за нов растеж или рана, която не заздравява.

Познаването на вашето тяло и всички негови уникални петна е първата стъпка в това да знаете какво да търсите, когато става въпрос за ранните признаци и симптоми на рак на кожата.

СВЪРЗАНИ: Признаци и симптоми на меланома: Ранното откриване е ключово

Предупредителни знаци за рак на базалната клетъчна кожа

Базално -клетъчният рак (BCC) има тенденция да се развива върху части от тялото, които са изложени на много слънце, като лицето, главата и шията, но те могат да се появят навсякъде.

Някои са плоски и много приличат на нормална кожа. Други имат по -отличителни характеристики, казва Американското общество за борба с рака (ACS), включително: (3)

Плоски, твърди, бледи или жълти участъци, които приличат на белег Повдигнати, червеникави петна по кожата, които може да са сърбящи или раздразнени Малки подутини, които могат да бъдат розови, червени, перлено полупрозрачни или лъскави, вероятно с участъци от синьо, кафяво или черно Розови израстъци с леко повдигнати ръбове и вдлъбнатина в центъра; малки кръвоносни съдове могат да преминат през него като спиците на колело Отворени рани, вероятно с изтичащи или набраздени участъци, които не се лекуват или преминават през цикли на заздравяване и кървене Деликатни области, които лесно кървят. Например, възпаление или порязване от бръснене, което продължава повече от една седмица.

Тези бавнорастящи ракови заболявания на кожата могат лесно да бъдат игнорирани, освен ако не станат големи и не започнат да сърбят, кървят или дори да наранят, според ACS.

Червени знамена за плоскоклетъчен карцином

Подобно на базално -клетъчния рак, плоскоклетъчният рак (SCC) има тенденция да се развива върху части от тялото, които получават много слънце, като лицето, шията, ухото, устните и задната част на ръцете. (4)

Може да се появи и при белези или рани по кожата навсякъде по тялото (4)

Докато плоскоклетъчният карцином може да изглежда като плоска област, много наподобяваща здрава кожа, може да има по -ясни признаци на злокачествено заболяване, според SCF, включително: