A fájdalom nemcsak az ízületekben, hanem az agyban is érezhető

A fájdalom nemcsak az ízületekben, hanem az agyban is érezhető

A legújabb a fibromyalgiában

Reiki fibromyalgia esetén: valóban működik?

A Reikinek a fibromyalgiában nyújtott előnyeiről vegyes a bizonyíték, de sokan megkönnyebbülést és ellazulást találnak a gyógyító technikában.

Becky Upham 2020. április 24

A TENS csökkenti a fibromyalgia okozta fájdalmat és fáradtságot, ha tevékenység közben használják

A tanulmány azt mutatja, hogy a négy héten át alkalmazott transzkután elektromos idegstimuláció enyhíti a tüneteket.

Írta: Brian P. Dunleavy 2020. január 14

Fibromyalgia: mi köze van hozzá?

A kutatások azt sugallják, hogy ez a krónikus fájdalommal kapcsolatos rendellenesség összefügghet az emésztőrendszer egészségével. Bizonyos étrendi változtatások segíthetnek enyhíteni a fibromyalgia tüneteit. . .

Írta: Kate Jackson 2019. február 20

Hogyan enyhíthetik a vízalapú terápiák a fibromyalgia tüneteit?

Fontolja meg a vízi beavatkozások kipróbálását a fibromyalgia okozta fájdalom csillapítására, ellazulás előidézésére és az alvás javítására.

Írta: Kate Jackson 2019. február 20

A legtöbb fibromyalgiás beteget rosszul diagnosztizálják?

Egy új tanulmány szerint az orvosok gyakran figyelmen kívül hagyják a diagnózist a fibromyalgiában szenvedőknél, és diagnosztizálják azoknál, akiknél nem.

Írta: Brian P. Dunleavy 2019. február 6

Kognitív viselkedésterápia fibromyalgia esetén: Gondolkozz másként, érezd jobban magad

Megváltoztathatja érzéseit, megváltoztathatja gondolatait, és közben harmoniqhealth.com javíthatja alvását és napi működését.

Írta: Kate Jackson, 2018. szeptember 21

A ketogén étrend javíthatja a fibromyalgia tüneteit?

Egyes tanulmányok szerint a ketogén vagy alacsony szénhidráttartalmú étrend csökkentheti a fájdalmat és a fáradtságot, de nem mindenkinél működik.

Írta: Kate Jackson, 2018. szeptember 19

A fibromyalgia kezelésének gyógyszermentes módjai

A gyógyszerek önmagukban ritkán elegendőek a fibromyalgia tüneteinek kezelésére, de számos kiegészítő megközelítés segíthet csökkenteni a fájdalmat és javítani a lelki állapotot. . .

Írta: Kate Jackson, 2018. július 16

A vizsgálat eredményei szerint a fibromyalgiában szenvedőknek ADHD-ja is lehet

A gondolkodási és emlékezési problémák többek lehetnek, mint fibroköd; ADHD-sek lehetnek.

Írta: Meryl Davids Landau 2018. június 28

Fibromyalgia: Wellness célok kitűzése és betartásuk

Fibromialgia esetén nehéz lehet megtartani az egészséges szokásokat, de ha így tesz, jobban érzi magát.

Írta: Quinn Phillips 2018. április 9"

Mindenhol fáj, és kimerültnek érzed magad. Az a baj, hogy az orvos nem talál nálad semmi hibát. Ez a valóság a fibromyalgiának nevezett betegségben szenvedők számára. Tudja meg, hogyan kezelik, és miért olyan nehéz diagnosztizálni.

Csatlakozik hozzánk Dr. Don Goldenberg, a massachusettsi Newton Wellesley Kórház reumatológiai osztályának vezetője és a Tufts Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszora. Ő a könyv szerzője: „Fibromyalgia: vezető szakértői útmutató az el nem múló fájdalom megértéséhez és megszabadulásához. ”

Bemondó:

Az ezen a webcaston kifejtett vélemények kizárólag vendégeink véleménye. Ezek nem feltétlenül a HealthTalk, a szponzoraink vagy bármely külső szervezet nézetei. És mint mindig, kérjük, forduljon orvosához az Ön számára legmegfelelőbb orvosi tanácsért.

Judy Foreman:

Üdvözöljük a HealthTalk Live-on [A HealthTalk Live átnevezték Health Now-ra Judy Foremannel]. Én vagyok a házigazdád, Judy Foreman.

Mindenhol fáj, és kimerültnek érzed magad. Az a baj, hogy az orvos nem talál nálad semmi hibát. Ez a valóság a fibromyalgiának nevezett betegségben szenvedők számára. Ma este egy vezető szakértővel beszélgetünk arról, hogy mi a fibromyalgia, hogyan kezelik, és miért olyan nehéz diagnosztizálni.

Nagyon örülünk, hogy ma este üdvözölhetjük Dr. Don Goldenberget, a massachusettsi Newton Wellesley Kórház reumatológiai osztályvezetőjét és a Tufts Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszorát. Ő a szerzője a „Fibromyalgia: Vezető szakértői útmutató az el nem múló fájdalom megértéséhez és megkönnyebbüléséhez” című könyvnek. ”

Dr. Don Goldenberg, nagyon köszönjük, hogy csatlakozott hozzánk ma este.

Dr. Don Goldenberg:

Örömömre.

Judy:

Rendben. Nos, térjünk is a lényegre. Januárban a New York Timesnak volt egy oldalnyi sztorija, amelynek címe: "Gyógyszer jóváhagyva. Valódi a betegség?" Mi a fibromyalgia, és valódi-e?

Dr. Goldenberg:

Nos, a fibromyalgia egy gyakori állapot, amely széles körben elterjedt fájdalmat okoz elsősorban az izmokban. Fáradtsággal, alvászavarokkal és számos átfedő, úgynevezett szindrómával társul. És ez a cikk és a vele kapcsolatos viták egy része azt jelzi, hogy gyakran nem sorolják a betegség közé, mert nehéz bármit is biztosan találni az emberekben. Jól néznek ki. A vérvételük rendben van. A röntgenfelvételeik rendben vannak. És nagyon úgy gondolom, mintha a fejem fájna. Tudod, azt hiszem, senki sem vitatja, hogy a fejfájás valódi, de az esetek 99 százalékában röntgen- vagy MRI-vizsgálat – bármennyire is elgondolkodunk, nem találjuk meg pontosan, miért jelentkezik a fejfájás.

És szerintem az embereknek így kell gondolkodniuk a fibromyalgiáról. Gyakori állapot. Széles körben elterjedt fájdalmat és fáradtságot okoz. Ez nagyon is valóságos. De van-e diszkrét módszer a diagnosztizálásra vagy a fizikai lelet megtekintésére? Nem. Tehát ha az emberek úgy gondolják, ahogyan fejfájást okoznak, akkor azt hiszem, elégedettek azzal a ténnyel, hogy ez egy valós állapot.

Judy:

Igen. Valószínűleg a nyugati orvoslás még nem képes a feladatra.

Dr. Goldenberg:

Nos, bajban vagyunk azzal az elképzeléssel, hogy a dolgoknak objektív rendellenességeknek kell lenniük, és a másik vita, ami gyakran előfordul ezzel a feltétellel, az, hogy inkább lélek vagy test? Igazad van. A keleti gyógyászat inkább holisztikus megközelítést alkalmaz, és néha szájról beszélünk, de nem igazán hiszünk benne.

Judy:

Mielőtt továbbmennénk, fel kell tennem egy kérdést, és kérem, ne sértődjön meg. Van-e bármilyen pénzügyi érdekeltsége a fibromyalgia kezelésére gyógyszereket gyártó gyógyszergyártó cégek bármelyikében, vagy bármilyen lehetséges összeférhetetlenség, amire csak figyelmeztetnünk kell az embereket?

Dr. Goldenberg:

Teljesen. Tanácsadó vagyok, és tagja vagyok három olyan cég tanácsadó testületének, amelyek fibromyalgia kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmények előállításával foglalkoznak, köztük a Pfizer, a Lilly és a Forest.

Judy:

Oké. Nagy. Köszönöm.

Tehát miért olyan ellentmondásos a fibromyalgia?

Dr. Goldenberg:

Azt hiszem, éppen erről beszéltünk. Bármilyen állapot, ahol nem látható jól a fizikális vizsgálaton és a laboratóriumi vizsgálatokon, nem mutatnak ki úgynevezett objektív eltéréseket, az orvosok gyakran kényelmetlenül érzik magukat. Tudományosan képzettek vagyunk arra, hogy megtaláljuk a szervrendszerek specifikus rendellenességeit, és a fibromyalgia esetében, mint sok más tünet, amelytől az emberek szenvednek, nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik szervrendszerről van szó, vagy mi a probléma abban a szervrendszerben. Különösen akkor, ha az emberek jól néznek ki, és fájdalomról panaszkodnak, amelyet nem lehet jól mérni, vagy fáradtságról, amelyet nem lehet jól mérni, az orvosok kényelmetlenül érzik magukat.

Judy:

Mert a tünetek annyira szubjektívek?

Dr. Goldenberg:

Igen, pontosan. És ismét emlékeztetnék mindenkit, hogy a fejfájás is. A depresszió is. Ilyen az alvászavar is. Az emberek sok betegsége valójában az, amit az emberek mondanak nekünk, és el kell hinnünk, amit mondanak nekünk, még akkor is, ha nem tudjuk pontosan mérni.

Judy:

Meséljen nekünk saját és felesége fibromyalgiával kapcsolatos tapasztalatairól. Könyve előszavában nagyon ékesszólóan ír a saját fejfájásáról, fáradtságáról és arcüreg-problémáiról, és arról, hogy végül a pszichoterápia hogyan segített ezeken a betegségeken. Mesélj nekünk erről.

Dr. Goldenberg:

Nos, először is, ami a feleségemet illeti, a feleségemnek volt egy szemsérülése, ami meglehetősen súlyos volt az 1970-es évek végén, és ezt követően széles körben elterjedt fájdalom, fáradtság és alvászavarok alakultak ki, amelyeket korábban nem tapasztalt. . És reumatológus lévén, a tünetei alapján valamilyen immunológiai rendellenességre gyanakodtam. Nem akartam kezelni a feleségemet, ezért elvittem néhány vezető szakorvoshoz, köztük reumatológusokhoz, neurológusokhoz és immunológusokhoz Bostonban. És sok különböző diagnózis volt, kezdve a lupustól a sclerosis multiplexen át egészen addig, hogy minden a fejében volt.

Körülbelül akkoriban vagy néhány évvel később az egyik homályosabb orvosi folyóiratunk cikket közölt a fibromyalgiáról. És nem voltam kiképezve arra, hogy a fibromyalgiára gondoljak. Valójában a legtöbb reumatológus kollégám a 70-es évek közepén vagy a 80-as évek elején úgy gondolta volna, mint amit az emberek néha most csinálnak, panaszkodva olyan emberekre, akiknek valójában nem volt komoly egészségügyi problémájuk. De felkeltette az érdeklődésem a cikk. Beszéltek néhány tünetről, ami pontosan úgy hangzott, mint a feleségem. Arról beszéltek, hogy csinálok egy pályázati pontvizsgát, amit még soha nem csináltam. Ezt a feleségemen végeztem, és nála voltak ezek a gyengéd pontok. Adtam neki néhány gyógyszert, hogy segítsék az alvászavarait, ami a fájdalommal járt, és sokkal, de sokkal jobban érezte magát. És az évek során fantasztikusan teljesített. Körülbelül hét-nyolc éve lefutotta a bostoni maratont. És tudtam, hogy vele élve, ez nem a fejében van. Körülbelül olyan józan és épelméjű, mint bármelyik ember, és tudtam, hogy ez nem egy pszichoszomatikus rendellenesség.

Ami a saját állapotomat illeti, nincs fibromyalgiám, de feleségemhez, Pattihoz hasonlóan én is éveken keresztül kerestem a válaszokat, ami szerintem gyakran megtörténik az ilyen, rosszul meghatározott rendellenességekkel küzdő embereknél. És komoly problémáim voltak az orrmelléküreg-gyulladással, amiről most beszéltünk, de emellett elég erős fáradtságot és fejfájást okozott. Számos arcüreg műtétem volt. Nem gyógyultam meg. Minden bizonnyal depressziósnak éreztem magam a sok ilyen esemény után, és megint nem kaptam választ. És azt hiszem, az egyik dolog, ami segített nekem, az volt, hogy jobban megértsem, hogyan függ össze a hangulatom a fájdalommal, és hogy multidiszciplináris módon terápiát kaptam ebből.

Judy:

Tehát a fibromyalgia leginkább a nőket érinti, és egyfajta, ismeretlen eredetű, széles körben elterjedt krónikus fájdalom jellemzi. Alapvetően ennyi, nem?

Dr. Goldenberg:

Az igaz.

Judy:

Miért érinti leginkább a nőket? Tudja valaki?

Dr. Goldenberg:

Nem tudjuk. Nagyon sok elmélet létezik ezzel kapcsolatban. Itt a hormonok is szerepet játszanak, bár ezek általában nem azok a nemhez kapcsolódó hormonok, amelyekre az emberek gondolnak, mint az ösztrogén vagy a progeszteron. Vannak olyan nők, akik a menstruációs ciklusukkal összefüggő fibromyalgiában vagy fáradtsági tünetekben nagy változást éreznek, akárcsak az úgynevezett menstruációs migrénnél. De általában nincs közvetlen kapcsolat ezekkel a hormonokkal. De van néhány bizonyíték arra, hogy a nők sok ilyen betegségben szenvednek: fibromyalgia, valamint olyan szindrómák, amelyek átfedésben vannak vele, mint például a krónikus migrén, krónikus izomfejfájás, krónikus fáradtság és irritábilis bél szindróma. Mindezek az állapotok sokkal gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál, és bizonyíték van arra, hogy valószínűleg van valamilyen hormonális kapcsolata, de különösen az úgynevezett neurohormonokkal.

Judy:

Mint micsoda? Szerotonin?

Dr. Goldenberg:

Igen. A neurohormonok közé tartoznak az agy magasabb központjaiban termelődő hormonok, beleértve a szerotonint, az adrenalint, a noradrenalint, a növekedési hormont és különösen a kortizol típusú hormonokat, amelyek részt vesznek a stresszhormonális rendszerben.

Judy:

De a férfiakban is megvannak ezek a hormonok.

Dr. Goldenberg:

Igen, igen, és úgy tűnik, hogy ezek a hormonok sebezhetőbbek a nőknél, mint a férfiaknál. És tudom, hogy beszélni fog erről, de lehetséges, hogy ennek is köze van ahhoz, hogy ezek az állapotok miért fedik át néha a hangulati zavarokat, például a depressziót, ami szintén körülbelül kétszer-háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Judy:

Igen, ez egy jó pont. És ami a korspektrumot és a nőket illeti, ez leginkább a menopauza előtti nőket érinti, és a menopauza idején javul, vagy fordítva, vagy mi?

Dr. Goldenberg:

Nincs szabály. Ezt minden korosztályban látjuk, beleértve sok gyereket is. Nagyon gyakori a tinédzsereknél. Kicsit szokatlan a menopauza után kezdeni, de láttam, hogy 60, 70 évesen alakul ki. Összességében úgy tűnik, hogy a nőknél 30 és 50 éves kor között tetőzik.

Judy:

Azt hiszem, egyes érdekvédő csoportok azt mondják, hogy a fibromyalgia az amerikaiak 2-4 százalékát érinti. Ez hatalmas szám, és elég magasnak tűnik. Ha egy betegség valóban ilyen gyakori, nem tudnánk róla többet?

Dr. Goldenberg:

Ezek korrekt számok. Valószínűleg alulbecsülik a fibromyalgiát, mert valószínűleg sokan vannak, akiknél soha nem diagnosztizálják. A nők körülbelül 3 százalékánál és a férfiak 1 százalékánál fordul elő. 65 éves korig a nők 6 százalékánál fordul elő.

Judy:

Tehát a menopauza után rosszabb lesz?

Dr. Goldenberg:

Az életkor előrehaladtával növekszik, nem feltétlenül a menopauza után, de úgy tűnik, hogy az emberek ragaszkodnak hozzá. A kérdés, hogy miért nem tudunk róla többet – úgy értem, azt hiszem, egyre több elismerést kap, de még mindig ez a probléma ezekkel a zavaros szubjektív zavarokkal. És most még migrén is – 20 évvel ezelőtt még nem tudtuk, milyen gyakori volt a migrén. Sokkal több az elismerés – ismételten gyakran a betegek és a betegeket támogató csoportok –, hogy az emberek jobban odafigyelnek rá, így a dokik nagyobb valószínűséggel kérdeznek róla, és az emberek nagyobb valószínűséggel beszélnek róla. A fibromyalgia örökké jelen volt. Csak mostanában ismerték el entitásként.

Judy:

Kíváncsi vagyok a fájdalom részre és az idegrendszerre. Adna nekünk egy nagyon gyors alapozót arról, hogy az idegrendszer hogyan dolgozza fel a fájdalmat, és hogyan lehet a fibromyalgia fájdalma azonos vagy különbözik más típusú fájdalomtól?

Dr. Goldenberg:

Tehát az első dolog, amit fel kell ismerni, az akut fájdalom nagyon különbözik a krónikus fájdalomtól. Az akut fájdalom nagyon logikus dolog. Megégeted a kezed, azonnal érzed. Sérülést kap, azonnal érzi. Az akut fájdalom megvéd minket. Ez valami szükséges. Nagyon logikusnak tűnik, és logikus utakat követ.

A krónikus fájdalom viszont gyakran patológiás. Valójában gyakran önálló életet él, amely nem szolgál hasznos célt, és gyakran problémás. A krónikus fájdalom területén az emberek három útról beszélnek. Az egyik egy nagyon logikus út. Például látok olyan embereket, akik rheumatoid arthritisben szenvednek. A rheumatoid arthritis például duzzadt, gyulladt ízületet okoz. Ez a duzzadt ízület fájdalmat okoz. A fájdalom nemcsak az ízületekben, hanem az agyban is érezhető. A másodikat inkább okozza – például a neuropátiás fájdalom, az idegkárosodás okozta fájdalom vagy az idegsérülés. Ismét van egy perifériás, távoli fájdalomforrás, de az agy érintett.

Aztán ott van ez az utolsó, nagyon zavaró kategória, amelybe illik a fibromyalgia, ahol a fájdalomnak nincs nyilvánvaló perifériás forrása a testben – a fájdalom a test számos részén érezhető, de valószínűleg inkább az agyban keletkezik. Ennek orvosi kifejezését manapság központi szenzibilizációnak hívják. Így a központi idegrendszer, az agy és a gerincvelő, ahol fájdalmat érzünk, ahol a fájdalomüzeneteket dolgozzuk fel, túlzottan érzékeny lesz. Az emberek gyakran használják a hiperirritált szót. Ezért azok a dolgok, amelyek normális esetben nem zavarnák az embereket – a könnyű érintés, a nyak körüli ruhadarabok, a meleg, a hideg és egyéb stresszhatások – most már irritálják az idegrendszert.